Svi članci

4 koraka za momentalno poboljšanje vašeg engleskog izgovora

Pravilno izgovaranje jedna je od najtežih stvari za učenje bilo kojeg novog jezika. Ova četiri koraka iskoristite za povećanje samopouzdanja još danas!

1. Slušajte vrlo pažljivo

Ne možete poboljšati izgovor čitanjem engleskog. Morate čuti reči izgovorene naglas.

Koristite podkastove, audio knjige ili muziku. Slušajte vrlo pažljivo kako svaku riječ izgovara izvorni govornik. Vježbajte oponašajući akcent govornika.

Postoje mnoge audio / video lekcije koje su posebno osmišljene kako bi vam pomogle da naučite pravi izgovor.

2. Slušajte SEBE stvarno pažljivo

Jedna je stvar čuti male razlike u akcentima izvornih govornika, ali teže je kopirati iste u svoj govor!

Sjajan način da to učinite je da snimite sebe na engleskom i reprodukujete na diktafonu. Koje reči i dalje zvuče kao da ih izgovarate u svom rodnom akcentu? Možete li precizno prepoznati o čemu se radi i zašto ne zvuči sasvim tačno?

3. Obratite pažnju na stres i intonaciju

Kao općenito pravilo, većina riječi na engleskom jeziku naglašava slogove od drugog do posljednjeg, pa ako pokušavate reći novu riječ, obično je najsigurnije probati to.

Međutim, ne prate sve riječi na engleskom isti obrazac i engleske riječi često mogu mijenjati svoje značenje ovisno o tome koji slog naglasite.

Na primjer, uzmite riječ "present". Kada je izgovorite „PREsent“, to znači ili poklon („I brought you a present for your birthday“) ili da je neko / nešto tamo u sobi (npr. „She was present at the meeting“). Kad je izgovorite „preSENT“, ona postaje glagol, što znači nekome pokazati ili dati nešto („I would like to present my new painting.“). Zaista je važno da to ispravite kako biste zvučali tečno.

4. Fokusirajte se na „Minimalne parove“

Mnoge riječi na engleskom izgledaju kao da bi trebale da rimuju ili imaju slične zvukove, ali ne. Druga slova ili suglasnici mogu biti gotovo isti na vašem materinjem jeziku, ali zvuče vrlo drugačije engleskom uhu.

Ovi savjeti spadaju u takozvane minimalne parove i učenje za razlikovanje vrlo je važno za usavršavanje vašeg izgovora. Za početak pokušajte slušati ovu izvrsnu lekciju iz LetThemTalkTV-a: 15 MINIMAL PAIRS. Do you know the right pronunciation?

Počnite učiti engleski danas!

Napravite besplatan nalog i počnite učiti engleski danas!
Napravi nalog